Jeden z największych przysmaków Lubelszczyzny – cebularz – doczekał się własnego muzeum. Odwiedzając je, można poznać tradycyjny przepis i nauczyć się samemu wypiekać ten specjał.
Można powiedzieć, że dla mieszkańców Lublina i okolic cebularz jest tym samym, czym dla górali oscypek, dla Poznaniaków pyra, a dla Kaszubów śledź. Jest regionalnym skarbem i tradycją, elementem tożsamości. Od wieków obecny w regionie, ma wielu oddanych miłośników, którzy uważają go za prawdziwy rarytas. W Muzeum Cebularza można zobaczyć, jak przyrządza się ten smakołyk, a jednocześnie poznać historię Lublina.

Muzeum prowadzi interaktywne pokazy, podczas których legendarne postaci – piekarz Franek i Estera – opowiadają, jak powstał cebularz, pokazują tradycyjny przepis i przedstawiają wiele ciekawostek historycznych. Wszystko to w dowcipnej i łatwej do zapamiętania formie. Goście muzeum mają też możliwość uczestnictwa w procesie przyrządzania i wypieku cebularzy. Pokaz oczywiście kończy się degustacją. Na miejscu można też zakupić oryginalne cebularze.

Godziny otwarcia Regionalne Muzeum Cebularza
Muzeum od poniedziałku do piątku jest czynne dla grup zorganizowanych. Pokazy rozpoczynają się o godzinie 9:45, 11:00, 12:30, 14:30, 16:00. W sobotę i niedzielę pokazy dla grup i turystów indywidualnych – 11:00, 12:30, 14:30, 16:00.
Czas pokazu to około 60 minut. Zalecana rezerwacja miejsc.

Sprawdź również: Lublin - atrakcje dla dzieci
Regionalne Muzeum Cebularza
ul. Szewska 4
20-086 Lublin
Byliście na pokazie w muzeum? Nauczyliście się wypiekać cebularza?
Prosimy o opinie.