Dlaczego świeżo palona kawa ma wyjątkowy smak? Poznaj tajemnice najlepszego naparu!

Kawa jest naprawdę wyjątkowym produktem. Rośnie na krzaku jak jagoda, w ciepłym klimacie, wysoko w górach, a do nas trafia w postaci czarnego naparu, który dodaje nam energii na wszystkie wyzwania dnia. Kawa specialty, czyli kawa najwyższej jakości, pozbawiona defektów, zbierana ręcznie i odpowiednio wypalona może dać w filiżance naprawdę wyjątkowe efekty.

Świeżo palona kawa jakości specialty jest wyjątkowa w smaku. Jednak co składa się na tę sensoryczną bombę? Przede wszystkim należy pamiętać o kawowym rodowodzie — to co parzymy w domu było kiedyś środkiem owocu kawowca. Dlatego kawa zawiera w sobie całe mnóstwo różnych aromatów — od czekoladowych, orzechowych, owocowych aż po kwiatowe. Krótko mówiąc kawa jest wszystkim tym, w czym wyrosła i dojrzała, oddając charakter kontynentu w swoich ziarnach. Najlepsze zielone ziarna specialty trafiają do palarni, w której roasterzy czyli osoby wypalające kawę nadają kawie kształt, w którym jest możliwa do zaparzenia. Palenie kawy to niełatwa sztuka — wymaga dużych umiejętności sensorycznych, znajomości rodzajów i szczepów kawy, jednak kiedy dobra kawa trafi na prawdziwego mistrza, to w filiżance zaczynają się dziać cuda, a w wszystkie aromaty łączą się w spójną, harmonijną całość. Świeżo palone kawy o najróżniejszych smakach znajdziecie na Coffeedesk.pl.

Jak przygotować najlepszą kawę?

Każda kawa jest na swój sposób wyjątkowa — jej smak zależy wszakże od wielu zmiennych, które nigdy nie występują w przyrodzie w takim samym natężeniu. Dlatego każde ziarno wymaga specjalnego traktowania — czasami może nam zejść kilka zaparzeń, zanim dotrzemy do najlepszego przepisu.

Najważniejsze jest, aby kawa, którą przygotowujemy była świeża — idealny czas na parzenie kawy to około 7-21 dni po wypaleniu. Nie możemy parzyć kawy za wcześnie, często zawiera ona w sobie dużo dwutlenku węgla i nie pokazuje swojego oblicza ponieważ musi swoje odleżeć. Kawa nie jest produktem, który łatwo się psuje, po wypaleniu jest zdatna do spożycia przynajmniej przez dwa lata. Jednak kawa szybko traci swoje aromaty, dlatego świeżo paloną kawę najlepiej jest zużyć do 3 miesięcy po dacie wypalenia. Warto kupować mniejsze opakowania, które nie będą stały w szafce całymi miesiącami.

Świeżo wypaloną kawę mielimy bezpośrednio przed zaparzeniem — to kolejny istotny element kawowej układanki. Po zmieleniu kawa traci swoje smaki i aromaty w ekspresowym tempie, dlatego warto jest zmielić ją chwilę przed zaparzeniem. W przypadku kawy przelewowej złotym standardem jest użycie 6 gram kawy na 100 ml wody. Przefiltrowaną wodę doprowadzamy do wrzenia i możemy zalewać! Pamiętajmy, że kawa wymaga eksperymentów i cierpliwości, a tworzenie idealnego przepisu na daną kawę może być wspaniałą przygodą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *